Lang plezier van je perkplanten

Ben je geslaagd met het uitzoeken van mooie planten? Dan kan je lekker aan de slag om groene vingers te krijgen of ze nog groener te maken en je plantjes zo lang mogelijk mooi in bloei te houden. Met de 10 tips hieronder gaat dat zeker lukken.

Tip 1: Kies de juiste plant

Bedenk voor dat je een plant aanschaft op welke plek hij moet staan. Staat hij in de volle zon of juist niet? Poot een plant op de plek welke bij hem past dan zal hij beter groeien en uitbundiger bloeien.

Tip 2: Een slokje op z’n tijd

Een plant leeft niet van zon alleen. Regelmatig een slokje water kan hij erg waarderen. Voel aan de grond of het droog aan voelt. Of til de pot een beetje op. Als hij weinig weegt lust hij wel wat. Geef regelmatig voldoende water. In de hangschalen met waterbuffer blijft het gegeven water langer onderin staan. Let daarbij op dat hij niet altijd heel erg zwaar is. Als je op je terras zit en zelf een drankje neemt, geef de plant ook wat water :-).

Tip 3: Gebruik goede potgrond en geef plantenvoeding

Geef de planten een goede start door de pot te vullen met goede potgrond. In goede potgrond zit al vast plantenvoeding voor de eerste paar maanden. Na deze weken is de plant erg blij met extra plantenvoeding. Hierdoor gaat hij veel beter bloeien dan wanneer hij het niet zou krijgen. Het is naast water en licht de energie die de plant nodig heeft. Van water alleen worden we zelf ook een beetje slap.

Tip 4: Loop regelmatig een rondje voor oude bloemen en toppen

Als de oude bloemen in een plant blijven zitten gaat hij daarop zaad maken. Dit kost energie en gaat ten koste van het aanmaken van nieuwe knoppen. Dus als de oude bloemen regelmatig verdwijnen blijft hij knoppen aanmaken en dus doorbloeien. Soms wordt de plant een beetje scheef of te groot. Dan kan er een stukje afgeknipt worden. Toppen heet dit. Zo loopt de plant weer een stukje opnieuw uit.

Tip 5: Mix planten en kleuren

Een mix van verschillende kleuren is erg leuk. Kleuren van bloemen vloeken nooit dus probeer vooral van alles. Als je een geel plantje toevoegt krijg je een extra vrolijk en fleurig geheel. Alles in 1 kleur met wit toegevoegd geeft rust. Door het wit krijg je wel contrast in de kleuren. Verschillende pasteltinten geeft een romantische sfeertje. Ook leuk met 1 knal kleur ertussen. Een bonte mix van allerlei kleuren is ook heel leuk. Een combinatie van verschillende soorten planten is leuk en goed. Soms doet een soort plant het net wat minder. Dit is de natuur. Is het een droog of nat jaar. Is er veel of weinig zon. Allemaal invloeden waar we niets aan kunnen doen. Door verschillende soorten in 1 pot te combineren heb je altijd wel een soort waarvoor het precies het goede jaar is. Al de andere soorten doen het ook gewoon maar als je 1 soort in een pot zou hebben zou je het verschil wel zien. Door planten en kleuren te combineren wordt alles versterkt en valt het beter op.

Tip 6: Een goed water systeem in de pot

In de hangschalen die bij ons te koop zijn zit een water systeem. Onderin de pot zit geen grond maar een buffer waarin het water blijft staan. De plant heeft de hele dag de tijd om dit water op te nemen. Dit systeem zorgt dat planten minder uitdrogen en daardoor mooier bloeien. Dit is vooral voorhangschalen erg fijn omdat deze veel water kunnen verdampen. In andere potten die in tuincentra te koop zijn komt dit systeem ook steeds meer voor.

Tip 7: Zet de planten tijdens de vakantie op een luwe plek

Haal als je op vakantie gaat de hangschaal van de haak en zet hem op een schaduwrijk plekje op de grond. Samen met de andere potten. Zo kan de buurvrouw of -man makkelijk water geven en verbruiken de planten minder vocht. Vraag of ze regelmatig komt. Ook wandhangers kan je het best even neerleggen. Wel wat schuin zodat het water naar beneden kan lopen. Elke plant die in de zon en op de wind hangt verbruikt met mooi weer heel veel water.

Tip 8: Zet de planten niet op de wind

De meeste planten houden er niet van als ze de hele tijd op de wind hangen. Probeer een hangschaal of wandhanger liever op een luw plekje te hangen dan vol in de wind. Als er storm wordt voorspeld kan je hem beter even op de grond zetten.

De meeste planten houden er niet van als ze de hele tijd op de wind hangen. Probeer een hangschaal of wandhanger liever op een luw plekje te hangen dan vol in de wind. Als er storm wordt voorspeld kan je hem beter even op de grond zetten.

Tip 9: Houd ongedierte in de gaten

De natuur houdt ook van mooie bloeiende planten. Vlinders en bijen worden aangetrokken door de geur. Er kunnen ook insecten of andere diertjes komen die wij als ongenode gast bestempelen. Bijvoorbeeld luis. Als de plant op een plek in de wind staat kan er luis is komen. Als dit zo is kan je het best het blad, takje, knop of stengel waar de luis op zit eruit halen. Kijk goed inde buurt of er nog meer zit. Als dit het geval is haal je nog meer weg. Goed spoelen met schoon water of met water meteen beetje spiritus is ook een goed idee. Zo spoel je ze eruit. Slakken zijn ook van die beestjes waar we minder op zitten te wachten. ’s Ochtends vroeg met dauw of ’s avonds laat komen ze tevoorschijn en kan je ze het best vangen. Er zijn ook planten waar ze minder van houden zoals gaura, bidens, begonia, leeuwenbekken, oxalis, spaanse margrieten en verbena. Of offer een plant op. Zet een hele lekkere in de buurt van een mooie plant en vang de slakken met die lekkere plant.

Tip 10: Kijk, zit en geniet!

Het allerbelangrijkste: geniet van de mooie planten en de kleurrijke bloei!